Veel gestelde vragen

Waarom zou ik me bij het NICDA laten certificeren?
Antw. Het NICDA is een onafhankelijke certificeringsinstantie zonder belangenverstrengeling. Er bestaat geen relatie met instanties die cursussen verzorgen of opleidingsinstituten. U kunt uw certificeringsaanvraag indienen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waar vind ik de door het NICDA gecertificeerde artsen?
Antw. Op www.mijnduikerarts.nl

Moet ik mijn certificeringstermijn zelf in de gaten houden?
Antw. Ja zeker. Om te voorkomen dat u niet voldoende accreditatiepunten meer kunt halen in een te korte periode die nog rest is het verstandig om uw certificatietermijn zelf in de gaten te houden. Ca. 2-3 maanden voor u weer moet gaan hercertificeren krijgt u een herinnering van het secretariaat van het NICDA.

Mijn duikmedische bij/nascholing komt niet voor op de lijst van geaccrediteerde opleidingen/ nascholingen. Wat nu?
Antw. Het gaat erom dat er duikmedische nascholing is gevolgd. Er zijn verschillende organisaties die nascholing aanbieden. Ook niet-NICDA geaccrediteerde cursussen kun je indienen. Je stuurt bij de aanvraag tot verlenging het diploma/bewijs mee van deelname aan cursussen/opleidingen (in de duikgeneeskunde). Dit document tezamen met het leerplan/programma, de eindtermen en het examenreglement moeten opgestuurd worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Het College van Deskundigen beoordeelt vervolgens de relevantie voor de duikgeneeskunde en het aantal toe te kennen punten voor deze activiteiten. Het College van deskundigen kan bezwaar aantekenen als de bijscholing niet voldoet aan de toetstermen zoals die geformuleerd zijn op website. Zie ook: “Certificeringssysteem” op de site www.mijnduikerarts.nl.

Welke activiteiten naast de duikmedische bij- en nascholing leveren ook accreditatiepunten op?
Antw. Duikmedische congressen, publicatie van een duikmedisch artikel, lidmaatschap van DAN, SPUMS, EUBS, etc. (zie eisen hercertificering op www.mijnduikerarts.nl

Welk duikgeneeskundig-certificeringskader wordt door het NICDA gehanteerd?  
Antw. Dat van de ECHM-EDTC educational and training standards 2011.

•Ik ben het niet eens met de beoordeling /afwijzing van mijn opgevoerde nascholing of hercertificeringsverzoek. Wat moet ik doen?
Antw. U kunt u bezwaar gemotiveerd richten aan het bestuur van het NICDA via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik heb een certifcering als MED (Medical Examinar of Divers). Wordt de hercertificering door het NICDA verzorgd?
Antw. nee, hercertificering vindt plaats via de ECB (European College of Baromedicine), een certificerende instantie die is ingesteld door ECHM (European Committee for Hyperbaric Medicine). Het NICDA is door de ECB aangewezen om een beoordeling te geven van lokale, niet door de ECB geaccrediteerde activiteiten.

Hoe kan ik “second opinion arts” worden?
Antw. Uw aanvraag kunt u richten aan het NICDA en beoordeling zal volgen door het CvD van het NICDA.

Wat is het verschil tussen C- en D-Artsen?
Antw. C-Artsen doen basiskeuringen. D-Artsen doen geen basiskeuringen (tenzij eveneens gecertificeerd als C-Arts), maar worden geraadpleegd op hun specifieke kennis. Zij kunnen geraadpleegd worden door duikers en keurende artsen. De opleidingseisen voor C en D-Artsen zijn gelijk.